Hoe sporten je “soms” een gelukkigere mama maakt?

Het leven van een mama is soms druk soms minder druk soms heel druk. De dag heeft maar 24 uur en daarin moet je ook nog een van alles doen huishouden, kinderen, werken, partner zijn etc. Sporten schiet er dan nog weleens bij in. Maar eigenlijk is dat sporten juist wel belangrijk. Waarom dat vertel ik je.

Ik heb soms expres in de titel tussen haakjes gezet. Sporten maakt sommige mama’s niet gelukkiger en dat kan zeker. Met dit artikel wil ik daarom zeker ook niet beweren dat je alleen een gelukkige mama kan zijn als je wel sport. Ieder zijn eigen keuze die ik respecteer.

Waarom maakt het mij wel een gelukkigere mama?

Ik sport al van jongs af aan en heb eigenlijk altijd al gesport. Sporten hoort dan ook bij mijn leven. Natuurlijk heb ik niet altijd elke week gesport. Maar goed voor mij zwangerschap was ik veel met sport bezig zo’n 3 tot 6x per week ging ik naar de sportschool of deed ik mijn hardloopschoenen aan voor een rondje hardlopen. Doel was vooral afvallen en weer fitter worden.

Tijdens mijn zwangerschap werd dit wel wat minder vanwege mijn lage energielevel. Wat ik vooral heel fijn vond toen was baantjes zwemmen/ Daarna brak de drukke periode aan je bent net mama en daar gaat een hoop energie in. Maar toch met 6 weken ben ik weer gaan sporten. Hardlopen achter de kinderwagen en oefeningen thuis doen. Dit doe ik eigenlijk nog steeds alleen loop ik niet meer hard achter de kinderwagen het gewicht is inmiddels iets te zwaar geworden.

Ik voel mezelf fijner als ik sport. Ik heb een druk leventje met mijn werk, huishouden, dochtertje en blog en ik vind het heerlijk om te sporten. Maar even eerlijk ook dit schiet er weleens bij in. Wat ik het heerlijkste vind dat sporten echt even me-time is. Even geen mama zijn maar gewoon Desiree. Even met mezelf bezig zijn. Even alle focus daarop en soms de negatieve energie uit mijn lichaam knallen (vooral met kickboks). Hierna een heerlijk douche en ik kan er weer tegen aan. Deze momentjes heb ik gewoon nodig.

Wist je dat?

Met sporten de stof serotonine aangemaakt in je hersenen waardoor je je blijer gaat voelen en meer zelfvertrouwen van krijg. Ook wordt de stof dopamine aangemaakt waar je je energieker en gelukkiger door voelt.

Ik hoor je denken die laatste zit toch ook in chocolade? Ja klopt, maar als je een hele reep chocolade naar binnen hebt gewerkt is dat vast op dat moment heerlijk, maar zeg zelf daarna vaak toch een schuld/spijt momentje.

Waarom je dus gelukkiger kan worden met sporten?

De stoffen serotonine en dopamine maken je dus blijer, energieker en gelukkiger. Vooral energie is als mama heel handig. Vooral met de vele slapeloze nachten kan je best wat extra energie gebruiken. En als je kleine door slaapt lig je zelf vaak wakker.

Hier helpt sporten ook weer goed voor omdat je hierdoor ook weer beter gaat slapen. Als drukke mama is het ook belangrijk dat je met enige regelmaat even een me moment pakt, combineer deze dus met een sportmoment. Sporten geeft je zelf na afloop ook weer een voldaan gevoel en heb je jou me moment dus niet verspild.

Hoe beter jij je in je vel voelt zitten hoe gelukkiger ook je kind. Je kindje voelt vaak aan hoe jij je voelt en speelt daarop in. Dus happy mama, happy kind, happy home.

Tips!

Ga er samen met de kinderen op uit.

  • Ren achter de kinderwagen.
  • Maak een stevige wandeling met je kind in de wagen of trek je skeelers uit de stof (of koop nieuwe).
  • Al wat oudere kinderen ga lekker wandelen in het bos en neem een bal mee om een potje te voetballen, zet je kind(eren) op de fiets en ren zelf mee.

Zo besteed je tijd met je kind en met jezelf en welk kind vindt het nu niet leuk om te fietsen als mama ernaast hardloop of om samen te voetballen. Misschien rent je kind zelf wel mee.

Plan je sportmomenten in en hou je er ook aan vast. Wordt lid van een sportschool met groepslessen en ga vast 1 of meer keer per week naar die les. Zoek een sportbuddy die je mee sleurt naar de sportschool of waar je samen mee ga hardlopen. Kan je niet zomaar de deur uit sporten thuis kan ook prima (tips zie mijn blog)

Heel veel succes mocht je nu willen weten hoe ik het doe of mijn mama leven eruitzie neem eens een kijkje op mijn blog & vlog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *