Intermittent Fasting, wat is dat?

Misschien heb je er ooit van gehoord. Intermittent Fasting (IF). Het betekent niets minder dan Vasten met tussenperiodes. Nu hoor ik je al denken, vasten?? Dat is niets voor mij. Maar ook voor jou kan intermittent fasting uitkomst bieden om die vervelende kilootjes vet kwijt te raken. In dit korte blogje zal ik kort uitleggen wat IF is en, nog belangrijker, wat je ermee kunt bereiken.

Wat is Intermittent Fasting?

Zoals aangegeven is IF met tussenperiodes. Het is naast een manier om af te vallen ook een gezonde levensstijl die helpt om een betere gezondheid te krijgen. Het bevordert je hormoonhuishouding, een betere verhouding van je cholesterol, vernieuwing van cellen (je wordt dus minder snel ‘oud’) en een verminderde kans op hart en vaatziekten. Belangrijk is om te vermelden dat deze voordelen wel worden geclaimd maar nooit verder wetenschappelijk onderzocht en dus bewezen.

IF is geen dieet. Het is dus niet iets wat je 3 maanden doet en er daarna mee stopt wanneer je op je gewenste gewicht zit. Het is een voedingspatroon. Een manier van leven dus. Het doel van IF is het nabootsen van ons oerinstinct. In de oertijd was er niet altijd voedsel voor handen en je moest dus eten met tussenperiodes. IF is dus eigenlijk al zo oud als de mensheid zelf. Niets nieuws dus.

Het idee dat je om de 2 a 3 uur een kleine maaltijd moet eten om de stofwisseling op gang te houden is al lang achterhaald. Het gaat om het totaal aantal calorieën en de verhouding tussen de koolhydraten, eiwitten en vetten die je aan het eind van de dag hebt binnen gekregen.

De Basisgedachte

In de huidige tijd is het zo dat er voor ons altijd voedsel voorhanden is. Je hoeft je koelkast of keukenkastje maar open te trekken of er is eten op elk moment van de dag. We zijn niet meer afhankelijk van seizoenen of van het weer. Alles is altijd beschikbaar.
Vroeger was dit natuurlijk niet zo. In de oertijd moesten de mensen van toen jagen op hun eten en verzamelen in de natuur. Helaas kwam het toen regelmatig voor dat er niets te jagen was of niets te vinden was. Dit betekende een verplichte vaste tijd. Pas sinds de “uitvinding” van de landbouw is er continu voedsel beschikbaar.

Door deze ontwikkeling is het menselijk lichaam een suikerverbrander geworden ipv een vet verbrander. Het lichaam heeft afgeleerd om vet te verbranden doordat er erg veel voedsel voorhanden is dat gemakkelijk omgezet wordt in suikers. Dit is een slechte ontwikkeling voor het lichaam.

Wanneer we een periode van minimaal 12 uur niet eten zijn deze gemakkelijke suikers op en gaat het lichaam over op het verbruiken van het opgeslagen vet. Dit om toch aan de gevraagde energie behoefte te kunnen voldoen. Doordat het suiker niet meer beschikbaar is zal je lichaam leren om de vetten aan te spreken als energiebron. Doordat je je ontbijt overslaat verplicht je je lichaam om de vetreserves aan te spreken.

Hoe reageert je lichaam op Intermittent Fasting?

Wanneer je start met deze nieuwe levenswijze zal je lichaam daar in eerste instantie redelijk heftig op reageren. Je lichaam is gewend aan het verbranden van suikers en niet vetten. Veel mensen ervaren misselijkheid en hoofdpijn als bijwerkingen in de eerste week. In de meeste gevallen zijn deze bijwerkingen over na de eerste week. Je lichaam gaat zich op een andere manier ontwikkelen. Je gaat minder vet opslaan en meer vet verbranden.

Intermittent fasting in de praktijk

Wat moet je nu doen als je je levensstijl wil verbeteren en wilt starten met IF. Je gaat je eten uitstellen en in kortere periodes eten. Er zijn eigenlijk 4 verschillende manieren van IF te onderscheiden. Je kan uiteraard degene kiezen die het beste bij jouw huidige levensstijl past:

5 uur eten per dag.

Dit is de meest gebruikte methode. Dit houd in dat je in een periode van 1 dag (24 uur) maar 5 uur de tijd hebt om te eten. Het meest ideale is als dit ligt tussen 3 uur s middags en 8 uur savonds. Je ontbijt dus niet in de ochtend en je luncht wordt uitgesteld. Belangrijk hierbij is dat je probeert om niet perse minder te eten. Je moet dus je ontbijt, lunch en diner in 5 uur op eten. Dit om wel aan de voedingsstoffen te kunnen komen die je nodig hebt. Eventueel kun je, wanneer je niet zoveel kunt eten in korte tijd, je ontbijt overslaan. Het is dus belangrijk dat je in de vasten uren geen calorieën tot je neemt. Dus ook geen koekje, snoepje of fruit. Alleen water en dranken zonder calorieën zijn toegestaan.

1 maaltijd per dag.

Een 2e manier van IF is het eten van “maar” 1 maaltijd. Let op dat dit dan wel een grote goede gezonde maaltijd is. Een bakje kwark met vruchtjes is uiteraard niet genoeg. Let er op dat je wel goed blijft drinken (water). Pas op met te veel koffie en zeker geen alcohol.

2 dagen per week vasten

Bij deze vorm van IF wordt er 2 dagen in de week achter elkaar gevast. Omdat we wel moeten blijven functioneren wordt er wel iets aan calorieën toegestaan (500 voor vrouwen en 600 voor mannen). De overige 5 dagen van de week mag je weer alles eten. Houd er uiteraard wel rekening mee dat dit gezond eten is. 5 dagen Burger King is natuurlijk niet de bedoeling.

Om de dag eten.

De 4e manier spreekt eigenlijk voor zich. Om de dag mag je eten. Een vastendag wordt afgewisseld met een eetdag. Natuurlijk moet je ook hier op je eet dag wel gezond en gevarieerd eten.

Naast deze 4 methoden zijn er natuurlijk nog veel meer te bedenken. De basis blijft in alle methoden gelijk. Een langere periode niet eten, al dan niet in combinatie met een caloriearm dieet. Zorg ervoor dat je de methode kiest die het beste in jouw ritme past. Het zou vervelend zijn als je het niet kunt volhouden doordat je er meer last van hebt dan baat bij hebt.

De voordelen van Intermittent Fasting

Er zijn al kort een aantal voordelen van IF genoemd. Hieronder vind je de verschillende voordelen wat verder uitgewerkt.

1 Sneller en beter vet verbranden

Dit is voor veel mensen de belangrijkste reden om met IF te beginnen. Het sneller en vooral efficiënt verbranden van lichaamsvet. Door IF leert je lichaam weer om vet te verbranden ivp op te slaan en de suikers te verbranden.

2 Verlaagd risico op kanker

Helaas nog niet bewezen bij mensen, maar wel bij dieren. IF zou leiden tot een lager risico op een aantal verschillende vormen van kanker zoals alvleeskanker en prostaatkanker. Daarnaast verlaagt het het risico op aandoeningen aan de hersenen en hart en vaatziekten. Verder en uitgebreid onderzoek naar de reacties op het menselijk lichaam moet uiteraard nog gedaan worden.

3 Cholesterolverlagend

Ben jij iemand met last van een verhoogd cholesterol? Dan is IF voor jou een oplossing Uit onzerzoek is gebleken dat IF de verhouding tussen HDL cholesterol (de goede) en LDL cholesterol (de slechte) drastisch kan verbeteren. Wil je IF inzetten om je cholesterol huishouding te verbeteren? Overleg dan eerst met een arts hoe je dit het beste kunt aanpakken.

4 Gevoeliger voor insuline

De gevoeligheid van insuline staat in direct verband met de aanmaak van de groeihormonen. Door IF wordt je gevoeliger voor insuline en gaat je productie van groeihormoon omhoog. Dit is vooral voor sporters die aan krachtsport doen een groot voordeel. De spieren zullen hierdoor sneller groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *