Seu-li-a-wattes?

Weet jij wat glutenvrij is? Vast wel. Steeds meer mensen kiezen er voor om (deels) glutenvrij te gaan eten. In de winkels liggen steeds meer glutenvrije producten. Weet jij wat coeliakie is? Waarschijnlijk niet. Coeliakie is de meest onbekende volksziekte. Geschat wordt dat 1 op de 100 mensen coeliakie heeft, maar slechts 1 op de 8 een diagnose. 

Wat is Coeliakie?

Coeliakie (spreek uit als seu-li-a-kie)  is een auto-immuunziekte waar geen medicijn tegen bestaat. Het enige wat iemand met coeliakie kan doen om van de klachten af te komen is levenslang een streng glutenvrij dieet volgen. En niet meer zoenen met je vriendje die net gluten heeft gegeten (ja echt!). Even een patatje halen kan ook wat lastiger worden vanwege kruisbesmetting.

Kort gezegd: Als iemand met coeliakie gluten binnen krijgt – ook al is het maar 1 kruimeltje – dan gaan zijn/haar darmen kapot.

Wat uitgebreider: Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenkant darmplooien met daarop darmvlokken. Hierdoor is er een heel groot oppervlak dat voedingsstoffen op kan nemen, te vergelijken met het oppervlak van een voetbalveld. Als iemand met coeliakie gluten binnen krijgt, ontstaat er ontstekingsreacties in het darmslijmvlies. De darmvlokken gaan daardoor kapot. Hierdoor kan het oppervlak dat voedingsstoffen op kan nemen krimpen tot het oppervlak van het strafschopgebied. Belangrijke voedingsstoffen worden niet goed meer opgenomen. Dit kan hele verschillende klachten geven: Darmklachten als diarree of obstipatie, maar ook gewoon vermoeidheid, hoofdpijn of zelfs depressies.

Ik ben glutenvrij

wij-zijn-glutenvrijIk ben glutenvrij, want ik heb coeliakie. Ook mijn kleuterdochter heeft coeliakie. Op mijn webblog ikbenglutenvrij.nl schrijf ik om de dag een blog over coeliakie en ons glutenvrije leven.

Vanaf mijn 16e was ik regelmatig misselijk. Nooit zo erg, ik leerde er mee leven. Maar na de vroeggeboorte en dood van onze tweeling werden mijn klachten ernstig: waterdunne diarree, buikkrampen, verschrikkelijk duizelig, misselijk, lamlendig en ik was in 2 maanden meer dan 20 kilo af gevallen… Vlak voor mijn 30e verjaardag werd de diagnose coeliakie gesteld.

Mirthe had al van baby af aan eczeem. Altijd had ze krabben op haar voorhoofd staan. Ze sliep slecht door de jeuk. Creme hielp niet en ik had het gevoel dat er meer aan de hand moest zijn. Een allergie, of misschien coeliakie. Uiteindelijk werd er op mijn aandringen bloed geprikt. Ze bleek zeer hoge antistoffen tegen gluten te hebben.

Het onderzoek

Ga niet zelf dokteren, blijf gluten eten totdat duidelijk is of je coeliakie hebt of niet!

Als je geen coeliakie hebt, kan het zijn dat je wel baat hebt bij het glutenvrije dieet. Maar je hoeft niet bij elk klein kruimeltje bang te zijn voor darmschade. Zo zijn er nog meer voordelen van de diagnose. Je leest ze op mijn website http://ikbenglutenvrij.nl/glutenvrij-eten-zonder-diagnose/

De eerste stap naar een diagnose is een bloedtest naar antistoffen tegen gluten. Deze bloedtest kun je gewoon bij je huisarts laten doen. Als er antistoffen in je bloed zitten is de kans heel groot dat je coeliakie hebt. Op zo’n moment moet je worden doorverwezen naar een specialist in het ziekenhuis. Heb je nu geen antistoffen, dan wil dat nog niet zeggen dat het helemaal is uitgesloten dat je coeliakie hebt. Zo’n 15% van de mensen met coeliakie heeft geen antistoffen. Dus als er toch een vermoeden is van coeliakie, ondanks een negatieve bloedtest, kan het nuttig zijn om verder onderzoek te doen. Op zo’n moment moet je ook worden doorverwezen naar een specialist in het ziekenhuis.

Een leuk leven met coeliakie

Coeliakie is niet altijd leuk. Het glutenvrije leven kan heel ingewikkeld, onhandig of vervelend zijn. Maar het heeft ook hele leuke kanten. Sinds ik weet dat ik glutenvrij moet eten, heb ik weer plezier in eten en koken. Ik vind het leuk om lekkere recepten uit te zoeken, om te kunnen eten zonder dat ik er ziek van word. Het is een hobby geworden om lekkere glutenvrije artikelen te vinden. Daarnaast vind ik het fijn om mensen te helpen met hun vragen over coeliakie en het glutenvrije leven. Deze beide zijden wil ik naar voren laten komen op mijn website, maar ook in mijn antwoorden op de verschillende coeliakie-forums. Ervaringen delen en het leven met coeliakie leuker maken!

Gastblog door Mirjam Holleman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *