Wel of niet vasten om af te vallen?

Vasten is een hype. Het is populair en steeds meer mensen doen het. Vasten is echter niet voor iedereen de beste manier om gewicht kwijt te raken. Overweeg jij het te proberen? Lees dan de volgende tips voordat je eraan begint!

Vasten kan je hongerig, moe en geïrriteerd maken. Vooral de eerste paar dagen is het zwaar. Wil je vasten om gewicht kwijt te raken maar vind je het erg zwaar om helemaal niets te eten? Laat je lichaam er dan eerst eens een tijdje aan wennen om minder te eten. Begin door een aantal weken tussen zeven uur ’s avonds en zeven uur ’s ochtends te vasten. Omdat je eten op die manier goed kan verteren kan dit al een positief effect hebben op je gewicht.

Intermittent fasting wat is dat?

Voor sommige mensen is het gemakkelijker om gezond te eten als ze iets lekkers in het vooruitzicht hebben. Als dat voor jou geldt, kan vasten een aantrekkelijke manier zijn om af te vallen. Intermittent fasting gaat er immers om, om op sommige dagen minder calorieën te eten, zodat je op andere dagen meer kunt eten. Let er wel op dat je ‘feestdagen’ niet gebruikt om helemaal los te gaan en je vol te eten. Dan kom je namelijk eerder aan dan dat je afvalt.

Slik je medicijnen?

Als je medicijnen slikt, zwanger bent of borstvoeding geeft, overleg dan altijd eerst met je huisarts voordat je gaat vasten. Wees ook voorzichtig met vasten als je diabetes hebt of hypoglykemie.

Sport je veel?

Als je veel sport, is vasten misschien niet de beste manier om snel af te vallen. Je spieren hebben immers voedsel nodig om te kunnen functioneren. Sport je niet zo vaak, dan kun je bijvoorbeeld vasten op de dagen dat je niet sport.

Vraag jezelf af of je het altijd wilt doen

Het beste dieet is een gezond voedingspatroon dat je kunt volhouden, ook als je je streefgewicht hebt bereikt. Vraag je dus af of je altijd zo wilt blijven eten. Is je antwoord ‘nee’, dan kun je je afvragen of dit de beste manier is om af te vallen voor jou.

Hoe is je relatie met eten?

Heb je nu of in het verleden een eetstoornis gehad? Dan kan vasten ertoe leiden dat je weer problemen krijgt met eten. Terwijl vasten, net als ieder ander dieet, is bedoeld om gezond en energiek te blijven. Als dat je uitgangspunt is, kun je prima starten met vasten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *